Gölbaşı Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı... Odabaşı’ndan sorulara yanıt...
Gölbaşı Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı... Odabaşı’ndan sorulara yanıt...
Gölbaşı Belediye Meclisi, eylül ayının ilk oturumu Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı’nın başkanlığında gerçekleşti.
Gölbaşı Belediye Meclisi, eylül ayının ilk oturumu Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı’nın başkanlığında gerçekleşti.
Meclis toplantısında geçen ayki toplantı tutanak özeti okunarak oylandı. Meclis üyeleri tarafından verilen önergeler gündeme alındı. Başkanlık yazıları görüşülerek komisyonlara havale edildi. Meclis gündemine geçilmeden önce “30 Ağustos Zafer Bayramı ve milli bayramlar kutlandı. Tüm şehitlerin ruhları için dua edildi.
Yeni eğitim öğretim yılını tebrik eden Başkan Odabaşı; “2025-2026 eğitim öğretim yılında öğrencilerimize başarılar dilerim. Okula yeni başlayan öğrencilerimizi de tebrik ederim.” dedi.
“ŞEHİTLİK ANITIMIZIN BÖLGEMİZE YAKIŞACAK BİR PROJE OLMASINI İSTERİM”
Meclise sunulan önergelerden bazı maddeler için sözlü açıklamalar yapıldı. MHP grubu tarafından verilen “Çayırlı Mahallesi Şehitlik Anıtı” önergesi üzerine Odabaşı şu ifadeleri kullandı: “Şehitlik Anıtı bizim aklımızda olan ve yapmak istediğimiz bir projeydi. Yapılabilir bir iş olduğunu düşünüyorum. Halaçlı Mahallemizde de bir konağımız var. Büyükşehir Belediyemiz orada bir çalışma gerçekleştirdi. Turizm açısından ve geçmişimize sahip çıkma açısından iyi oldu. Ben bu önergemizi de Büyükşehir’e taşıyalım daha kapsamlı bir çalışma yapalım. Hem personel hem de teknik ekipman anlamında daha büyük bir proje oluşturabiliriz. Şehitlik Anıtımızın bölgemize yakışacak bir proje olmasını isterim.” dedi.
Bütün parti gruplarının ortak önergesi olarak mecliste görüşülen, Seğmenler Mahallesi’nde bir evde çıkan yangın sonucu mağdur olan vatandaşa yardım edilmesini içeren önerge kapsamında vatandaşa belediyenin imkanları doğrultusunda maddi manevi yardım yapılması kararı alındı.
PLAN HÜKMÜ DEĞİŞTİRİLMELİ
6. madde olarak görüşülen İmar planını içeren rapor hakkında parti grupları söz aldı. Büyük Birlik Partisi Meclis Üyesi Mehmet Yıldız önerge ile ilgili bir konuşma gerçekleştirdi. Yıldız; “Tulumtaş Mahallesi’nin alt bölgesi 23.8 hektarlık bir alan. Burası o zamanın şartlarında düzenli bir planlama ile yapılmış. Burası 0.60 emsaldi. Yüksekliği 6.50 idi. Burada yapılan değişiklik şu oldu. Daire sayıları tanımsızdı. Biz burada daire sayısını 75 metrekare olarak tanımladık. Yani 500 metrekarelik bir arsaya ikisi üst katta ikisi zemin katta 75 metrekarelik 4 daire yapılabiliyor. Koparan Mahallemizde de gelişme konut alanı var. Köy yerleşimde değişikler olsun istedik. Vatandaş çocuğuna gelecekte miras bırakabilsin. Aynı Tulumtaş’ta olduğu gibi buradaki plan hükmünün de değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Koparan Mahallesi’nde bu 240 mantıksız bunu da 75 olarak belirlemeliyiz. Velihimmetli mahallesinde de emsal 0.50 kat 2 daire sayısı 125 metrekare bununda daha düşük bir metrekare ile vatandaşımıza daha fazla daire kazandırılmasını düşünüyorum. Burada bir tutarsızlık var.”dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Özbek ise rapor ile ilgili görüşlerinde şu ifadeleri kullandı. Özbek; “Bu bir başlangıç olsun.Yapılacak düzenlemeleri planlı bir şekilde yapalım diğer mahallelerimizde de aynı işlemleri uygulayalım.” ifadelerini kullandı.
“GÖLBAŞI SANAYİLEŞİYOR, BÜYÜYOR VE İSTİHDAM KAPILARI AÇILIYOR”
MHP Grup Başkanvekili Uğur Mirza, komisyondan güzel bir karar çıktığını dile getirerek; “Geçmiş yıllarda köyden şehre doğu kaçan yerleşim alanları çoğaldı ve böylelikle emsal artırımları yapıldı. Tulumtaş Mahallemizde karar alındığı gibi diğer mahallelerimizde de konut metrekaresi ve bağımsız bölge sayısı ile ilgili düzenli bir karar alınmasını ve insanların mağdur olmadan köylerinde evler yaparak yaşamalarını istiyoruz.”dedi.
Mirza konuşmasına şöyle devam etti: “ASELSAN Gölbaşı’na büyük bir kampüs yapıyor, Gölbaşı sanayileşiyor, büyüyor ve istihdam kapıları açılıyor. Fakat fabrikalar çalışacak işçi bulamıyorlar çünkü fabrikaların etrafında oturulacak konutlar mevcut değil. Karaoğlan, Oğulbey civarında ilk etapta 0.50 emsal bağımsız bölge sayısı oluşturabilirsek çalışmak isteyen insanların konut problemi çözülmüş olacak. ”dedi.
“1+1 YAPILAR TOPLUMUMUZUN GELECEĞİ AÇISINDAN DA UYGUN DEĞİL”
Bu konunun üzerine Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, geçmişte bu uygulamaların yapıldığını amacın dar olan köyleri genişletmek ve daha modern köyler oluşturmak olduğunu ifade etti. Başkan Odabaşı; “Günün şartlarına göre 0.30 olan emsal oranları 0.50 ve 0.60 olarak bazı bölgelerde değiştirilmişti. 2014’ten sonra İncek ve Taşpınar bölgemizde köy merkezlerini 0.90’a çıkarmıştık. Burada da 1+1 metrekaresi çok düşük olan yapılar oluştu. Bu yapılar şekil itibari ile düzgün değil ve çok küçük. Ben bu 1+1 yapılara karşıyım. İncek’te köy dokumuz bozuldu. Bizim köy dokumuza ve marka olmuş İncek’e yakışmıyor. Yapılaşma koşullarını doğru bulmuyorum. Toplumumuzun geleceği açısından da uygun değil. Bazı muhtarlarımızın emsal ile ilgili talepleri var. Bir kısmı Büyükşehrimiz de bir kısmı da Çevre Bakanlığı yetki alanında. Burada vatandaşın çocuğuna bir imkan sağlayalım. Buradaki sayısı arttırmak lazım. 0.90 noktasında Büyükşehir ile bir istişare yapalım. Bunun uygulanabilirliği varsa bu şartlara uyan diğer köylerimizde de uygulayalım.”dedi.
“TÜM MAHALLELERİMİZİ ARAŞTIRALIM HEPSİNDE AYNI YAPILAŞMAYI YAPALIM”
Tulumtaş 54 mahallemizden birisi ve benim köyüm olması öncelik kazandırmıyor diyerek konuşmasına devam eden Odabaşı; “Tulumtaş’a torpil yaptığım söyleniyor. Yapılacak bir iş varsa Tulumtaş’a da yapılacak. Köyüm diye oranın hakkını savunmayım mı? Geçmiş dönemimde de Tulumtaş ve civar köylerde de imar çalışması yaptım. Hiç kimseyi ayırt etmeden Büyükşehir’de ciddi mücadelesini verdim. Burada yapılması gereken vatandaşımızın lehine. Bölgenin gelişmesi ve toplumumuzun ahlaki açıdan doğru bir şekilde yaşaması için yakışır bir mahalle konumu oluşturalım. Tüm mahallelerimizi araştıralım hepsinde aynı yapılaşmayı yapalım. Şartları sağlayanlarda aynı kararı uygulayalım.” dedi.
“GEREKLİ TEDBİRLER KALICI ŞEKİLDE ALINSIN”
Gündem dışı söz alan Büyük Birlik Partisi Grup Başkanvekili Ali İhsan Güçlü, Gölbaşı’nda bir çok projenin yapılması ile ilgili meclis kürsüsünden seslendi. Güçlü; “Eylül ayının son haftası ahilik haftası. Ahilik bence 365 gün kutlanması ve Gölbaşı’nda da bunun ile ilgili bir adım atılması gerekiyor. Ahilik ile ilgili bir zemin oluşturulabilir. Bu noktada Gölbaşı’nda STK’larımızın ortaklaşa program yapmalarını önemsiyoruz. 2026 Yılında NATO zirvesi Ankara’da yapılacak ve Gölbaşı ilçemizde bu alanda kendi ile ilgili tanıtım yapabilir. Ayrıca Konya Yolu üzerinde maddi hasarlı bir kaza meydana gelmiş. Bu gibi durumlarda gerekli tedbirler kalıcı şekilde alınsın. Gölbaşı’nda gençlerin ekonomik şartlarına uygun düğün salonlarımız yok. Belediyemizin imkanları doğrultusunda bu eksikler giderilmelidir.” dedi.
İNCEK PARKI VE TRAMVAY SATIŞI MECLİSTE TARTIŞILDI
Mecliste İncek Parkı süreci ve Gölbaşı’ndaki tramvayın Şanlıurfa’ya satışı hakkında bilgi talep edildi. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Özbek ve MHP Grup Başkanvekili Uğur Mirza, parkla ilgili bir kişi ya da firmaya cezai işlem uygulanıp uygulanmadığı konusunda bilgi talep etti. Ayrıca Gölbaşı’nda bulunan tramvayın Şanlıurfa Belediyesi’ne satıldığı yönündeki iddialar konusunda, AK Parti, MHP ve BBP grupları satış işleminin usul yönünden doğruluğuna dair açıklama istedi. MHP Grup Başkanvekili Uğur Mirza mecliste sürekli gündeme gelen tramvay meselesi ve İncek parkı ile ilgili Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı’na soru yöneltti.
Mirza;“Tramvaylar BELLAS üzerinden mi alınıp satıldı yoksa belediye üzerinden mi alınıp satıldı? Eğer ki belediye üzerinden alındı ise meclis kararı alınarak satışı gerçekleştirilmedi.”
Başkan Odabaşı’na, İncek Park ile ilgili de bir soru yönelten Mirza; İncek Parkı’mızın yanında kazı yapılırken parkımıza zarar verilmişti. Parkımıza zarar verildikten sonra cezai bir işlem uygulandı mı? ” dedi.
“TRAMVAY PROJESİ BİR HAYAL ÜZERİNE YAPILMIŞ”
Kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Başkan Odabaşı, konuşmasına şu ifadelerle başladı. Odabaşı; “ Tramvayın geçtiği alanlarda trafik anlamında sıkıntılar oluyordu. İnsan fazlalığının ve dar sokakların bulunduğu alandı. Tramvayın kalkması gerektiği anlamında da vatandaş görüşünü belirtti. Tramvay projesi duyduğum kadarıyla bir hayal üzerine yapılmış. Bu iş hayal ile olmuyor hayatın gerçekleri var. Tramvayın Gölbaşı’nda kullanılma şansı yok. Kamu yararı açısından ortak proje kapsamında görüşmeler gerçekleştirdim. Urfa belediyemizin de tramvayı alma talebi oldu bizde zaman içerisinde şarjı bitip atıl duruma geleceğine Urfa belediyemizin talebini değerlendirelim dedik. Hem bir kamu kuruluşumuz faydalanmış oldu hem de belediyemiz kamu zararından kurtulmuş oldu.” dedi.
Konuşmasının devamında İncek Parkı ile ilgili şu ifadeleri kullanan Odabaşı; “Parkımızın yanında bir yapılaşma var bunun sonucunda da kaymalar olmuş. Vatandaşımızda ben bu parkı yapıp belediyemize bir park kazandırayım diye düşünmüş. Bunun öncesinde yapılmış örnekleri de var. Belediyemiz tarafından da vatandaşımıza kesilmiş bir ceza var. Bölgemize yeni bir park kazandıracağız. ” dedi.
“ZARARI KARŞILAMANIN ADI DA HİBE OLMAMALI”
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Özbek ise “Belediyemizin parkına zarar verilmiş. Kamu malına zara verilmiş.Vatandaşta burayı ben hibe olarak yapayım demiş. Burası zaten mevcutta olan bir park zarar verilmiş fakat vatandaş yarın iki gün sonra ben belediyeye park yaptım der. Bizim itirazımız hibe olarak gelmesiydi. Bir cezai işlem uygulanması lazım ayrıca verdiği zararı da düzeltmesi gerekir. Zararı karşılamanın adı da hibe olmamalı.” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
