Uzman Psikologunuz Sıla Bakaç Diyor ki...

GÖLBAŞI 11.03.2025 - 14:12, Güncelleme: 11.03.2025 - 14:12
 

Uzman Psikologunuz Sıla Bakaç Diyor ki...

Üzüntü ile başa çıkmanın yolları

Sevgili okurlarım, gün içerisinde birçok duygu yaşıyoruz. Duyguları olumlu ya da olumsuz olarak nitelendirmeye eğilimli olduğumuzu söylemek doğru olsa da duyguların esasen birbirinden farkı yoktur. Yani üzüntü kötü bir duygu iken sevinç iyi bir duygu demek yanlıştır. Üzüntü de hayatın normal bir parçasıdır tıpkı neşe, öfke ya da kaygı gibi. Yaşadığınız duygu her ne ise gerçek olan şey sonsuza kadar sürmeyeceğidir. Herkes zaman zaman üzgün hissedebilir bazen bu nedensiz olur bazen de sorunlar biriktiğinden kaynaklanır. Ancak önemli olan üzüntünün nedenini saptayabilmektir. Üzüntü kaynaklarına bakacak olursak: -Aile, arkadaş, partner grubuna giren sosyal ilişkilerimizde yaşanan duygular -Olumsuz düşünce yapısına sahip olmak ya da aşırı düşünmek -Kayıp: Bir yakınını, eşyayı, iş fırsatını, eşini kaybetmek -Yoğun stresli hayat yaşamak -Depresyonda olmak -Tükenmişlik sendromuna yakalanmak Üzüntüyü felaketleştirerek sanki kurtulunması gereken bir durummuş gibi davranmak hissedilen duygunun artmasına neden olur. Üzüntüyü maskelemek, bastırmak ya da kendiliğinden ilaç almak gibi yöntemlerle geçiştirmeye çalışmak son derede sağlıksız bir yöntemdir. Peki üzüntüyle başa çıkma yöntemleri nelerdir bundan bahsedelim: -Hissedilen üzüntü duygusuna izin vermek -Üzüntünün kökenini bulmak -Yaşanılan duyguyu kabullenmek -Sevdiklerinizle vakit geçirmek -Sosyalleşmek -Sağlıksız beslenme, aşırı alışveriş yapma ya da alkol-madde tüketiminden uzak durmak -Sevilen bir yiyecek yemek ya da kendinize bakım yapmak -Spor ya da egzersiz yapmak -Varsa evcil hayvanlarınızla vakit geçirmek -Yaşanılan duyguyu ifade etmenin yollarını bulmak örneğin bir kağıda yazmak gibi -Farkındalık becerilerini geliştirmek o anda bedeninizde ve zihninizde ne olduğuna odaklanmak -Kendinizi ya da başkalarını suçlamaktan kaçınmak Kendimi arada sırada üzgün hissediyorum ama bir yardıma ihtiyacım var mı yok mu anlamıyorum derseniz eğer kendinize şu soruları sorun: -Üzüntüm her geçen gün artıyor mu? -Ruh halimde gün içerisinde farklılıklar oluyor mu? -Üzüntüm kalıcı mı yoksa geçici mi? -Üzüntü duymadan önce yaşamımda beni etkileyen bir olay oldu mu? -Kendimi suçluyor muyum? -Kendime zarar verme düşüncem oldu mu? Unutmayalım ki her duygu gibi üzüntü de normaldir ancak üzüntü ile baş etmekte zorlanıyor, günlük yaşamınızı ve rutinlerinizi etkilediğini düşünüyorsanız muhakkak bir uzmandan yardım almalısınız. Bir sonraki konumuz olan “İlişki bağımlılığı” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online ve yüz yüze psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız ya da aşağıda belirtilen numarayı aramanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Randevu için:0 (552) 140 76 77  mesaj atabilir ya da arayabilirsiniz. Instagram:psk.silabakac
Üzüntü ile başa çıkmanın yolları

Sevgili okurlarım, gün içerisinde birçok duygu yaşıyoruz. Duyguları olumlu ya da olumsuz olarak nitelendirmeye eğilimli olduğumuzu söylemek doğru olsa da duyguların esasen birbirinden farkı yoktur. Yani üzüntü kötü bir duygu iken sevinç iyi bir duygu demek yanlıştır. Üzüntü de hayatın normal bir parçasıdır tıpkı neşe, öfke ya da kaygı gibi. Yaşadığınız duygu her ne ise gerçek olan şey sonsuza kadar sürmeyeceğidir. Herkes zaman zaman üzgün hissedebilir bazen bu nedensiz olur bazen de sorunlar biriktiğinden kaynaklanır. Ancak önemli olan üzüntünün nedenini saptayabilmektir.

Üzüntü kaynaklarına bakacak olursak:

-Aile, arkadaş, partner grubuna giren sosyal ilişkilerimizde yaşanan duygular

-Olumsuz düşünce yapısına sahip olmak ya da aşırı düşünmek

-Kayıp: Bir yakınını, eşyayı, iş fırsatını, eşini kaybetmek

-Yoğun stresli hayat yaşamak

-Depresyonda olmak

-Tükenmişlik sendromuna yakalanmak

Üzüntüyü felaketleştirerek sanki kurtulunması gereken bir durummuş gibi davranmak hissedilen duygunun artmasına neden olur. Üzüntüyü maskelemek, bastırmak ya da kendiliğinden ilaç almak gibi yöntemlerle geçiştirmeye çalışmak son derede sağlıksız bir yöntemdir.

Peki üzüntüyle başa çıkma yöntemleri nelerdir bundan bahsedelim:

-Hissedilen üzüntü duygusuna izin vermek

-Üzüntünün kökenini bulmak

-Yaşanılan duyguyu kabullenmek

-Sevdiklerinizle vakit geçirmek

-Sosyalleşmek

-Sağlıksız beslenme, aşırı alışveriş yapma ya da alkol-madde tüketiminden uzak durmak

-Sevilen bir yiyecek yemek ya da kendinize bakım yapmak

-Spor ya da egzersiz yapmak

-Varsa evcil hayvanlarınızla vakit geçirmek

-Yaşanılan duyguyu ifade etmenin yollarını bulmak örneğin bir kağıda yazmak gibi

-Farkındalık becerilerini geliştirmek o anda bedeninizde ve zihninizde ne olduğuna odaklanmak

-Kendinizi ya da başkalarını suçlamaktan kaçınmak

Kendimi arada sırada üzgün hissediyorum ama bir yardıma ihtiyacım var mı yok mu anlamıyorum derseniz eğer kendinize şu soruları sorun:

-Üzüntüm her geçen gün artıyor mu?

-Ruh halimde gün içerisinde farklılıklar oluyor mu?

-Üzüntüm kalıcı mı yoksa geçici mi?

-Üzüntü duymadan önce yaşamımda beni etkileyen bir olay oldu mu?

-Kendimi suçluyor muyum?

-Kendime zarar verme düşüncem oldu mu?

Unutmayalım ki her duygu gibi üzüntü de normaldir ancak üzüntü ile baş etmekte zorlanıyor, günlük yaşamınızı ve rutinlerinizi etkilediğini düşünüyorsanız muhakkak bir uzmandan yardım almalısınız.

Bir sonraki konumuz olan “İlişki bağımlılığı” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle.

Online ve yüz yüze psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız ya da aşağıda belirtilen numarayı aramanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir.

Randevu için:0 (552) 140 76 77  mesaj atabilir ya da arayabilirsiniz.

Instagram:psk.silabakac

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve golhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet cinsel sohbet dini chat etanj armatür