Tulumtaş Mağarası ziyaretçi akınına uğradı...

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’in Öğrenci Kenti, Tarım Kenti, Sanayi Kenti, Spor Kenti ve aynı zamanda Turizm Kenti olarak altını çizdiği Gölbaşı’nda, ülke turizmine önemli katkı sağlayacak olan Tulumtaş Mağarası, vatandaşların ziyaretine açıldı. 1 Ağustos’ta ziyarete açılan mağara, 5 Ağustos Cumartesi günü dâhil olmak üzere vatandaşlar tarafından ücretsiz gezildi.

Gölbaşı ilçesinde 30 yıl önce keşfedilen 5 milyon yıllık Tulumtaş Mağarası, 1 Ağustos'ta ziyarete açıldıktan sonra, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü ve kapı önünde uzun kuyruklar oluştu.

Tulumtaş Mağarası giriş ücreti yetişkinler için 30 TL, öğrenciler için ise 15 TL olarak belirlendi. Ayrıca gaziler ve şehit yakınları ile 0-6 yaş arası çocuklar Tulumtaş Mağarası’nı ücretsiz olarak gezebilecekler.

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, “1992 yılında gün yüzüne çıkan Tulumtaş Mağaramızı turizme kazandırmak için tüm gücümüzle çalıştık. Oluşumu 1 Milyon yıl öncesine dayanan böylesine önemli bir mağaranın Gölbaşı’nda bulunuyor olması bizim için çok kıymetli. Uluslararası Bilardo Kompleksi’mizde düzenlenen Dünya Şampiyonalarında olduğu gibi Tulumtaş Mağaramızı gezmek için de dünyanın her yerinden gelecek turistleri Gölbaşı’mızda ağırlamayı bekliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışan bir kararlılıkla ve azimle “100. Yılın Model Kenti” olma yolunda, Gölbaşı’nı bir marka olarak dünyaya duyurma çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Ziyarete açıldığı ilk gün Tulumtaş Mağarası’na ilgi gösteren vatandaşlar, içerdeki doğal görüntüyü ve temiz havayı oldukça beğenerek böyle bir kültürel mirası ilçeyi kazandırdıkları için Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı İncek, Hacılar ve Tulumtaş mahalleleri arasında, Karayatak Mevkii’nde bulunan Tulumtaş Mağarası, yatay bir mağara özelliği gösteriyor.

Permiyen (280-250 Milyon yıl öncesi) dönemine ait kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Tulumtaş Mağarası, rekristalize kireçtaşından oluşuyor. Mağaranın içinde, farklı bölümlerde ve farklı yoğunluklarda sarkıtlar, dikitler, akmataşlar ve kenartaşlar bulunuyor. Ankara çevresinin karst açısından diğer bölgelere göre daha fakir olması, Tulumtaş Mağarası'nı daha değerli bir mağara olarak öne çıkarıyor.

OKYANUS KALINTILARI İÇERİYOR

Mağaradan alınan toprak örneklerinin Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu öncülüğünde incelenmesi sonucu Tulumtaş Mağarası’nın okyanus kalıntıları içerdiği ortaya çıkarıldı. Kadıoğlu, alınan örnekler üzerinde yaptıkları çalışmalarda krom, nikel ve kobalt değerlerinin oldukça yüksek çıkmasının, Tulumtaş Mağarası'nın doğrudan okyanus kabuğundaki taşlarla ilişkili olduğunu söyledi.