Mogan Gölü’nde Çalışmalar Durdu...

Manşetlere taşıdığımız Mogan Gölü’nün temizlenmesi gerekliliği, kirliliği ve ölüyor olması; bir önceki Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay’ın büyük emekleri ile nihayete taşınmış, prestij projesi olarak gördüğü Mogan Gölü temizliğine sahip çıkan Duruay, tüm zorluklara rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında imzalanan Mogan Gölü Dip Çamuru Temizliği İşbirliği Protokolü çerçevesinde temizlik çalışmalarının başlamasına önayak olmuştu. İhalenin şartlarından bi haber olan Duruay birçok kez de medyada temizliğin % 80-90 bittiğini belirtmişti.

Oysaki bu gün gelinen ve görülen durum hiçte anlatıldığı gibi değil. Mogan Gölü’nün sadece %30 Metre küp dip çamur temizliği gerçekleşti. İhalenin yüklenici firması 3.000.000 Metre küp dip çamur (suyla karışık. Geri göle bırakılan su miktarı yaklaşık 2.500.000 Metre küp) temizliği sonrası taahhütlerini yerine getirdiği ve ihalesini aldığı 3.000.000 Metre küp dip çamurunu temizlediği iddiası ile gemi ve teçhizatlarını şantiye alanı olarak kullandığı göl kıyısına çekerek ikinci bir ihale açılmasını bekliyor. Gözle görünen herhangi bir temizliğin olmadığından yakınan Gölbaşılı vatandaşlar ise  “eski halinden bir farkı yok” diyorlar.

Şuan gelinen nokta ise; Haziran 2017 tarihinde başlayan temizlik çalışmaları ihalede belirtilen 3.000.000 Metre küp dip çamuru çekme işlemi bitmiş durumda. Aralık 2018 tarihi itibarı ile şantiye çalışmaları sonlandırıldı. Nisan 2019 tarihinde çıkarılan dip çamuru arıtma alanına atıldı. 2019 yılında çalışmaların devam etmesi yönünde karar alındığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ikinci bir ihale için bütçe planlarının yazışmalarını tamamladığı, bütçenin çıkarılmasının ardından temizlik çalışmalarına kaldığı yerden başlayacağı bilgisi edinildi.

Öte yandan; Mogan Gölü’nde yaklaşık 10.000.000 metre küp dip çamuru olduğu bunun yaklaşık 3.000.000 metre küpünün temizlendiği kalan kısmının temizliğinin yapılmaması halinde yapılan temizliğinde bir işe yaramayacağını belirten firma yetkilileri “temizlik çalışmaları bir an önce başlamalı kurulmuş olan teçhizatları burada tutuyoruz yarın başlayın dendiği an başlarız ama gemi ve makineleri buradan götürürsek yeniden bu tesisatı buraya kurmak ciddi bir mali külfet getirir” diyorlar.