Ali İhsan Güçlü'den 'Ahilik Yılı' çağrısı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Üyesi Ali İhsan Güçlü 'Ahilik Yılı' çağrısında bulundu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılının "Ahi Evran Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımlamasının ardından ATO Meclis Üyesi Ali İhsan Güçlü; "Cumhurbaşkanlığımızca geçtiğimiz günlerde 2021 yılının “AHİ EVRAN YILI” olarak kutlanmasına dair genelge son derece önemli bir adım olmuştur." Dedi

Güçlü yazısında şunları kaydetti; "Anadolu’nun bizlere kalıcı yurt olması, Türkleşmesi ve Müslümanlaşması büyük mücadeleler sonucu olmuştur. ALP’lik ruhuyla düşmana kendini ezdirmeyen EREN’lik ruhuyla hoşgörü ve sevgiyi yayan Hoca Ahmet Yesevi’nin Alperenleri Anadolu’da mücadelenin, gayretin, kardeşliğin ve başarının mimarı olmuştur. Anadolu’da Ahiliğin kurucusu Ahi Evran da Alperenleri bir meslekle buluşturmuş ve ticari hayatın kurallarını oluşturmuştur. Teşkilatın en önemli unsuru dayanışma ve kardeşliktir. Kendilerine dini ve ahlaki kuralları örnek almışlardır. Bu sayede doğru yoldan şaşmadan ticaret yapmayı amaç edinmişlerdir.

Ahilik teşkilatı, Selçuklular döneminde ekonomik ve ticari faaliyetlerin yanı sıra, askeri ve siyasi faaliyette de bulunmuştur. Bektaşi ve Yeniçeri Ocakları’nın olduğu gibi Osmanlı Beyliği’nin kuruluşunda etkin rol oynamışlardır. Ahilik; “Toplumsal sorumluluk, hizmette mükemmellik, dürüstlük ve doğruluk, ortak yaşama” gibi olmazsa olmazları öngörmektedir. Ahilikte sanatkarlar, gündüzleri iş yerlerinde hiyerarşi içinde mesleğin inceliklerini öğrenirler. Akşamları toplandıkları Ahi meclislerinde felsefi ve ahlaki eğitim görürler. Ahilik sayesinde Anadolu’ya göç eden Türkmenler hem aş hem de iş imkanı bulmuştur. Ahi Evran’ın eşi Fatma bacı “BACİYAN-I RUM” teşkilatının kurucusudur. Bu teşkilat tarihte bilinen ilk kadın teşkilatlanmasıdır. Ahilik teşkilatı, işlevi bakımından bugünkü ticaret odaları, esnaf odaları ve meslek örgütlenmelerinin karşılığıdır.

Her alanda ahlaki yozlaşmanın net bir şekilde hissedildiği bugünlerde ahiliğin güncel hayatta yaşatılması elzemdir. Cumhurbaşkanlığımızca geçtiğimiz günlerde 2021 yılının “AHİ EVRAN YILI” olarak kutlanmasına dair genelge son derece önemli bir adım olmuştur. Esnaf ve Sanatkar zümresi’nin piri Ahi Evran’ın ve ilkelerinin anlatılması adına bir fırsat olmuştur. Kardeşliğe, cömertliğe, yiğitliğe fedakarlığa, ahlaka, akla, bilime ve sanata dayanan kaliteli üretimin ve adil paylaşımın esas alındığı günümüzün de reçetesi birliğin, beraberliğin mayası Ahilik’tir.

Bu kapsamda bir Ahi şehri olan başkentimizde Ahilik kültürünün yaşaması ve yaşatılması adına yıl boyunca bir dizi faaliyet içerisinde bulunacağız. Konuya ilgisi olan kurum, kuruluş ve STK'larla yıl içerisine yayılmış organizasyonlarda paydaş olmak bizleri memnun edecektir.

“Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir.” diyerek ahlakı ve çalışkanlığı ile bize yol gösteren AHİ EVRAN’ı ve talebelerini rahmetle yad ediyoruz." dedi.