Gölbaşı Toplum Sağlığı Merkezi'nden 4 Şubat Dünya Kanser günü uyarısı

Türkiye’de günde 450 kanser vakası tanısı konuluyor. Yılda 6 bin kişi ise obeziteye bağlı kansere yakalanıyor.
Gölbaşı Toplum Sağlığı Merkezi yaptığı yazılı açıklamada, "kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu ve toplumlarda önemli bir sosyo ekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açtığını söyledi.


Bunun yanısıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olmasının bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açtığına dikkat çeken Gölbaşı Toplum Sağlığı Merkezi mesajında şunları kaydetti: "Kimi için umut, kimi için erken teşhis, bazıları için de doğru tedavi, kanserde yolu düzlüğe çıkarıyor. Gerekçeler farklı olsa da kanser gerçeği dünyada hâlâ en önemli sağlık sorunlarının başında.


Yılda 14 milyon insanı tehdit eden, 8.8 milyon kişinin de hayatını kaybetmesine neden olan kanserin Türkiye tablosu da iç açıcı değil. Türkiye’de günde 450 kanser vakası tanısı konuluyor. Yılda 6 bin kişi ise obeziteye bağlı kansere yakalanıyor.


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tespitlerine göre; dünyada kanser kaynaklı ölümlerin en sık nedenleri akciğer, karaciğer, kolorektal (kolon), mide ve meme kanseri olarak sıralanıyor. Erkeklerde akciğer, karaciğer, mide, kolorektal ve prostat kanseriyken, kadınlarda meme, akciğer, kolon, serviks ve mide kanseri görülüyor.


Türkiye’de en yaygın görülen tür akciğer kanseri. Her kadının özellikle 40’lı yaşlardan sonra endişesi haline gelen meme kanseri ise hâlâ 4 kadından birinde teşhis edilir durumda. Obeziteye bağlı gelişen kanserlerin sayısı da yaklaşık 6 bin olarak açıklandı. Dünyada 650 milyon kişiyi etkileyen obezite başta kalın bağırsak olmak üzere mide, akciğer, karaciğer, meme, pankreas, baş-boyun kanserini tetikliyor.
4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde herkesi bilinçli olmaya davet ediyoruz.


Kadınlarda en çok görülen kanser tiplerinin başında meme kanseri geliyor. Meme kanseri çoğu insan için korkulu rüya olsa da erken teşhiste tamamen tedavi edilebilir. Meme Kanseri tedavisinde erken teşhisin çok önemlidir ve 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde herkesi bilinçli olmaya davet ediyoruz.


Erken teşhis hayat kurtarıyor!


Yüzde 80’i süt kanallarında, yüzde 20’si ise süt bezlerinde gelişen meme kanserinde, kök alan kanser hücrelerinin büyümesi oldukça zaman alıyor. Erken teşhis konmadığı ve hastalık ilerlediği takdirde kan ve lenf yoluyla tüm vücuda yayılıyor. Bu nedenle tanının hastalık yayılmadan önce erken dönemde konması hayat kurtarıyor.


Belirtileri neler?


Memede ya da koltuk altında ele gelen kitle, meme başından kanlı ya da kansız akıntı, meme derisinde ödem, kızarıklık ya da portakal kabuğu görüntüsü, meme başında çekilme gibi belirtiler olduğunda mutlaka doktor muayenesinden geçmek gerekli. Her kadının 20 yaşından sonra mutlaka kendi kendini muayene etmesi gerekmektedir. Kişinin kendi kendine yapabileceği meme muayenesi için en uygun dönem ise adetten sonraki ilk hafta.


Eğer kişi 40 yaş altındaysa ve meme kanserinden şüpheleniyorsa mutlaka bir doktor muayenesinden geçmelidir.


30 Yaş Üstü Kadınlar ve 50 Yaş Üstü Erkekler! ÜCRETSİZ Kanser taraması yaptırmak için, Gölbaşı Toplum Sağlığı Merkezine ve Aile Sağlığı Merkezlerine bekliyoruz." denildi.