Ankara-Gerede Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı Tamamlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Ankara iline yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Ankara ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

 

Ankara İçmesuyu II. Merhale (Gerede Sistemi) Işıklı Regülatör Havzası Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı çalışmalarında sona yaklaşıldığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ’Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün yatırımları ile Ankara ilinin en önemli içmesuyu kaynaklarından Işıklı Regülatör havzasının korunması amacıyla Bolu ili Gerede ilçesinde 8.200 m3/gün kapasiteli ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi yapılmaktadır.

 

Gerede ilçesinin evsel atık sularının arıtılması ve endüstriyel kaynaklı arıtılmış atık suların da havza dışına aktarılması ile Işıklı Regülatör havzasında kirlilik oluşturabilecek atık su kaynakları bertaraf edilerek, Ankara ilinin içmesuyu kaynaklarına atık suların karışması önlenecektir. Bu sayede Ankara’ya temiz ve güvenilir içmesuyu sağlanacaktır.' dedi.

Genel Müdür Yıldız, ’Ankara İçmesuyu II. Merhale (Gerede Sistemi) Işıklı Regülatör Havzası Atıksu Arıtma Tesisi inşaatında % 100 fiziki gerçekleşme sağlanmış olup,  işletmeye alma testlerinden sonra hizmete alınmış olacaktır. ’dedi.

İş kapsamında tüm inşaat(çevre düzenlemesi hariç), elektrik(scada yazılım çalışmaları hariç), mekanik imalat tamamlanmıştır. Çevre düzenlemesi, scada yazılım çalışmaları ve işletmeye alma çalışmaları devam etmektedir.