bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort görükle escort bursa escort bursa escort bursa escort istanbul escort istanbul escort istanbul escort vtunnel
Bugun...



Oya Uzol “Yemek yapmak bir sanattır”

Tarih: 01-11-2016 21:05:56 Güncelleme: 01-11-2016 22:47:56 + -


Ankara’da özel bir şirkette aşçılık yapan 46 yaşındaki Oya Uzol ile Aşçılık ve Mutfak üzerine söyleşi.


 Oya Uzol “Yemek yapmak bir sanattır”

Sayın Oya Uzol öncelikle bize vakit ayırarak röportaj talebimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

Bize biraz kendinizden ve eğitiminizden bahseder misiniz?

1970 Ankara doğumluyum ve 18 senedir Ankara’da ikamet etmekteyim.

Aşçılık mesleğine 2011 senesinden itibaren Ankara’da Biz Bize Meyhane de devam etmekteyim.

Mesleğimi severek yapıyorum. Mesleğimde daha donanımlı ve daha iyi yerlere gelebilmek için en iyi şef ustalarla çalışıyorum ve çalışmaya devam edeceğim.

 

Size göre “yemek yapmak’’ nedir?

Yemek yapmak bir sanattır. Resim yapmak gibi heykel yapmak gibi. İnşaattaki usta gibi.  Herkese hitap ettiği için yemek yapmayı sanat olarak görüyorum.

 

Dünya mutfağında en sevdiğiniz mutfak hangisi?

Osmanlı mutfağını severim çünkü biz Türk milleti olarak Osmanlıdan geldiğimiz için damak zevklerimiz etleriyle, soslarıyla tatlılarıyla bize hitap ettiği için Osmanlı mutfağını seviyorum.

 

Aşçı olmaya nasıl karar verdiniz?

Aşçı olmayı 2011’de arkadaşlarımın desteği ile başladım.

 

Aşçılık dışında hayalinizde başka bir meslek var mıydı?

 

Polis olmayı çok düşünüyordum. Ama aşçılık mesleği ağır bastı

 

Türkiye’de aşçılık sistemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de aşçılık sistemi sıradan bir meslek haline geldi çünkü 3 ay 5 ay çıraklık yapan insanların mesleğin detaylarını öğrenmeden meslekte pişmeden ustayım diye gezmeleri piyasayı altına üstüne getirdiğini biliyorum, Esas olarak işini yapan usta şeflerin iş ve meslek hayatlarını kötülediklerine inanıyorum ve bu insanların meslekten bir an önce men edilmelerini istiyorum.

 

İyi bir aşçının sahip olması gereken özellikler nelerdir?

İnsan olması, çalıştığı iş yerini kendi eviymiş gibi görmesi,  kullandığı malzemelere dükkâna anlayacağınız her şeye sahip çıkması kendinden ve mesleğinden taviz vermemesi kişilikli vasıflı olması gerekiyor.

 

Türk mutfağında sizi en çok etkileyen özellikler nedir?

Türk mutfağının etkileyen tarafı sosların ve şerbetlerin etlerin terbiyesi ve eski sistemlerin olması. Kuru fasulyenin olması, nohut keza öyle. Eski usul ile yemek yapan artık çok az. Meslek sanayileşti,  hiç kimse özüyle yemek yapmıyor, salça mayonez bile artık yapmacık oldu.

 

Türk mutfağının dünya mutfakları arasındaki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bana göre Türk mutfağı asıl yerini daha alamadı. İyi bir tanıtım yapamıyoruz. Tamam Federasyonumuz var hatta a Milli takımımız bile var ama biz hala kendimizi kendi mutfağımızı ne yazık ki tanıtamıyoruz Lahmacun dan örnek vereyim. Dünyada lahmacun ne kadar çok biliniyor? Ama pizza denilince herkes biliyor, bizler mutfağımızın hala gerçek lezzetlerini gerçek tatlarını tanıtamıyoruz.  Eğitim verirken eski usulle usta çırak ilişkisi ile eğitim veriyoruz nerde detay? Nerde teknik? Nerde bilim?

 

İyi bir şefsiniz. Peki, evde yemek yapıyor musunuz?

Hayır. Çünkü zamanımız olmuyor. Hani derler ya terzi kendi söküğünü dikemez ya işte öyle bir şey bana göre bir aşçı evinde yemek yapmayı sevmez.

 

Yemek yaparken kullandığınız olmazsa olmaz dediğiniz malzemeleriniz var mı?

 Limon, yağ, tuz ve sarımsak olarak düşünüyorum. Çünkü yemeğe lezzet katan ana maddeler. Birde şef bıçağını çok seviyorum. Çünkü bir Aşçının olmaz olmazı kendi kullandığı bıçağıdır eli koludur.

Genç aşçılara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Her şeyden önce saygılı olmalarını istiyorum. Birde aşçılık mesleğini en iyi şekilde öğrenmelerini, detayları kapmalarını,  püf noktaları iyi ezberlemelerini,  sabırlı olmalarını tekniğini, bilimini öğrenmelerini istiyorum. Hijyen de çok dikkatli olması lazım,  serviste de yemek yapımında da.




Kaynak: Göl Haber Ajansı

Editör: RAMAZAN SUCEK



DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • MHP Gölbaşı'ndan Lidere ziyaret
    MHP Gölbaşı'ndan Lidere ziyaret
  • Dünden Bugüne Gölbaşı/Eren'li Yıllar
    Dünden Bugüne Gölbaşı/Eren'li Yıllar
  • Dünden Bugüne Gölbaşı/Sarıtaşlı Yıllar
    Dünden Bugüne Gölbaşı/Sarıtaşlı Yıllar
  • "Halep’e Yol Açın" Konvoyu Gölbaşı’nda Gözyaşlarıyla Karşılandı
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  1. MHP Gölbaşı'ndan Lidere ziyaret
  2. Dünden Bugüne Gölbaşı/Eren'li Yıllar
  3. Dünden Bugüne Gölbaşı/Sarıtaşlı Yıllar
  4. "Halep’e Yol Açın" Konvoyu Gölbaşı’nda Gözyaşlarıyla Karşılandı
  5. Bebişler
  6. Yurdum İnsanı
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI